Sposób przygotowania:
Sernik pomarańczowy 4
Sery należy zmiksować na gładką masę.Ubić jajka na sztywno dodać cukier.Mieszać aż do rozpuszczenia się cukru.Dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Ubite jajka dodać do serów, dokładnie wymieszać. Pomarańcze rozbić w blenderze, dodać do masy i wymieszać.Całość przelać na ciasteczkowy spód.Piec ok.1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 C. Studzić w piekarniku (tzn. po upieczeniu można zostawić go w cieple przez ok. 40 min, później uchylić drzwiczki piekarnika).Kiedy sernik całkowicie ostygnie dekorujemy go kandyzowanymi plasterkami pomarańczy oraz polewą. Składniki na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady 50 – 100 ml śmietany kremówki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę i mieszamy. (dodajemy taką ilość, aby uzyskać pożądaną konsystencję).