reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 640]

Sernik prawie na surowo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis na ten sernik dostałam dawno temu od teściów i uwielbiam go ! ma jednak surowe jajka, które ja w ogóle, a tym bardziej w takie upały jak nam nastały unikam. Przepis na tortownicę 21 cm średnicy

Sernik prawie na surowo

Składniki:

Sernik prawie na surowo

 

  • 800 g sera twarogowego w kostkach

 

  • 330 g cukru

 

  • 1 1/2 kostki masła - koniecznie!

 

 

  • 1 cukier waniliowy

 

  • biszkopty do wyłożenia tortownicy

 

  • 4 łyżki maki ziemniaczanej

 

 

  • Polewa:

 

  • tabliczka gorzkiej czekolady

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik prawie na surowo

przygotowanie budyniu

Sernik prawie na surowo
Masę stawiamy gazie i stale mieszając podgrzewamy

Jajka ubijamy z cukrem tak długo aż masa podwoi swoją objętość, dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy, żeby nie zrobiły się grudki. Masę stawiamy na maleńkim gazie i stale mieszając podgrzewamy aż zrobi się gęsta- trwa to nawet do 25 minut.
Studzimy powstały budyń

przygotowanie sernika

Sernik prawie na surowo

Ser mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy ser i zimny budyń.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, na dół układamy warstwę biszkoptów, wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki.
Gdy lekko stężeje możemy przygotować polewę

polewa

Sernik prawie na surowo
góra nia musi być gładka, ja robie czekoladowe esy floresy

Czekoladę łamiemy na kawałki,dodajemy mleko i masło podgrzewamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i wylewamy na sernik. Sernik pozostawiamy na minimum 6 godzin w lodówce, ale najbezpieczniej na całą noc.

Tagi:

sernik ciasto