Sposób przygotowania:
Sernik rodzinny
Ciasto: cukier utrzeć z masłem i jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło z cukrem i jajkiem. Zagnieść ciasto. Powinno być nieco lepkie. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i ułożyć na dużej blasze nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Masa serowa: Twaróg mielimy najlepiej dwukrotnie, dodajemy do niego kasze, cukier, rozpuszczone masło i żółtka. Całość miksujemy na jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie wmieszujemy ją w masę (najlepiej ręką).
Na blachę z ciastem wykładamy masę serową. Zakrywamy ją kawałkami drugiej części ciasta. Ciasto można zmrozić wtedy można je zetrzeć na tarce. Pieczemy około 50 min. Gotowe powinno być zarumienione na wierzchu.
Masa serowa: Twaróg mielimy najlepiej dwukrotnie, dodajemy do niego kasze, cukier, rozpuszczone masło i żółtka. Całość miksujemy na jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie wmieszujemy ją w masę (najlepiej ręką).
Na blachę z ciastem wykładamy masę serową. Zakrywamy ją kawałkami drugiej części ciasta. Ciasto można zmrozić wtedy można je zetrzeć na tarce. Pieczemy około 50 min. Gotowe powinno być zarumienione na wierzchu.