SUPERPRZEPIS

Serniczek z makową bezą

  • 6
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Serniczek z makową bezą Więcej zdjęć (5)

Sernik połączony z bezą nie typową bo makową ...jest idealny w smaku..zapraszam na domowe ciasto...

Składniki:

Serniczek z makową bezą

 

 

  • Masa serowa:
  • 1,20 kg twarogu półtłustego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • aromat rumowy
  • 1 budyć duży śmietankowe
  • 100 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 jajka

 

  • Beza makowa:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka suchego maku

 

Sposób przygotowania:

Serniczek z makową bezą
Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę wsypać proszek do pieczenia ,dodać płatki pokrojonej margaryny,wbić jajo i dodać żółtka śmietanę oraz cukry,zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą. Tę mniejszą wsadzić od razu do zamrażalnika.Masa serowa: Ser zemleć przez maszynkę do mięsa dodać żółtka i jajka wsypać cukier,budyń rozpuścić w mleku wlać do masy serowej,dodać magarynę oraz olejek rumowy wg uznania i mikserem na najwyższych obrotach utrzeć na gładką puszystą masę. Beza: Białka ubić na sztywno połączyć z cukrem wsypując pod koniec mak wymieszać . Wiekszą cześcią ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem standardowej blaszki i posyapć przez sitko kakao,na to wylać masę serową .Ciasto wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180*c, gdy zacznie sie rumienić wyjąć sernik z pieca rozprowadzić na wierzchu bezę i posypać startym na tarce jarzynowej zmrożona częścią ciasta piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika po czym wyjąć . Smacznego życzę....
Serniczek z makową bezą
wylepiamy ciastem spód oprószamy kakao przez sitko
Serniczek z makową bezą
twaróg mielimy dodajemy jajka margarynę i resztę składników
Serniczek z makową bezą
gotową masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy
Serniczek z makową bezą
bezę makową ubijamy na sztywno rozprowadzamy na podpieczonym cieście