Sposób przygotowania:
Ciasto serowo-makowe w rumowym cieście
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dokładnie posiekać z masłem. Następnie dodać 15 dag cukru pudru, żółtka, rum i aromat rumowy, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę, następnie dodać przemielony ser i dokładnie utrzeć. Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać aromat, wsypać skórkę i rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej. 2/3 ciasta rozwałkować, włożyć do przygotowanej brytfanny, wylać masę serową, wyrównać. Na ser wyłożyć gotową masę makową a mak przykryć pozostałym ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut.
kalia