Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto serowo-makowe w rumowym cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do sernika można dodać aromat o dowolnym zapachu. Ja dodałam pomarańczowy choć z rumowym też jest smaczny.

Ciasto serowo-makowe w rumowym cieście

Składniki:

Ciasto serowo-makowe w rumowym cieście

 

  • 2,5 szkl mąki krupczatki
  • 25 dag masła
  • 40 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1 puszka masy makowej
  • 70 dag tłustego sera
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/3 szkl rodzynek
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 1 tabliczka białej czekolady

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-makowe w rumowym cieście
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dokładnie posiekać z masłem. Następnie dodać 15 dag cukru pudru, żółtka, rum i aromat rumowy, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę, następnie dodać przemielony ser i dokładnie utrzeć. Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać aromat, wsypać skórkę i rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej. 2/3 ciasta rozwałkować, włożyć do przygotowanej brytfanny, wylać masę serową, wyrównać. Na ser wyłożyć gotową masę makową a mak przykryć pozostałym ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut.