edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Prosty sernik - przepisy

Sernik wiedeński z polewą czekoladową

  • 18
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kremowy sernik bez spodu, taki lubię najbardziej :)

Sernik wiedeński z polewą czekoladową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik wiedeński z polewą czekoladową

 

  • 1 kg tłustego sera – użyłam kupionego na targu naprawdę tłustego sera „od baby”
  • 5 dag rodzynek
  • rum do namoczenia rodzynek
  • 10 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej +1 łyżka do bakalii
  • pół łyżeczki aromatu rumowego
  • POLEWA:
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 2 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński z polewą czekoladową
Rodzynki zalać niewielką ilością rumu i pozostawić do napęcznienia. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Blaszkę o wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę. Do masy dodać najpierw po jednym jajku, każde starannie miksując, a następnie partiami zmielony ser. Wymieszać z obiema mąkami i aromatem rumowym. Piekarnik rozgrzać do 145-150 stopni z termo obiegiem (165-170 bez termo obiegu). Rodzynki osączyć, wymieszać ze skórką pomarańczową i łyżką mąki ziemniaczanej, dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Masę nałożyć do przygotowanej blaszki. Piec 70-90 minut. Gdyby sernik za mocno się rumienił, przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia. POLEWA: czekoladę z masłem stopić na parze, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać wierzch wystudzonego sernika i pozostawić do stężenia.
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
Bakalie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej.
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
Masę serową przełożyć do blaszki wyłożnej papierem do pieczenia.
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
Czekoladę stopić razem z masłem na parze.