Sposób przygotowania:
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
Rodzynki zalać niewielką ilością rumu i pozostawić do napęcznienia. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Blaszkę o wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę. Do masy dodać najpierw po jednym jajku, każde starannie miksując, a następnie partiami zmielony ser. Wymieszać z obiema mąkami i aromatem rumowym. Piekarnik rozgrzać do 145-150 stopni z termo obiegiem (165-170 bez termo obiegu). Rodzynki osączyć, wymieszać ze skórką pomarańczową i łyżką mąki ziemniaczanej, dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Masę nałożyć do przygotowanej blaszki. Piec 70-90 minut. Gdyby sernik za mocno się rumienił, przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia. POLEWA: czekoladę z masłem stopić na parze, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać wierzch wystudzonego sernika i pozostawić do stężenia.
misia5
edytaha
Dziękuję :)
zewa
iziona
edytaha
:)
edytaha
Dziękuję Iwonko :)
cris
edytaha
Dziękuję Krysiu :)
Ela Dz
edytaha
Ależ skąd! Sama spadła :P
reanja
edytaha
Ja też bardzo lubię, a mój mąż wręcz uwielbia i nie chce innego :)
dża
edytaha
Hihi, spoko, nie będzie tak źle :D
kołczu
edytaha
Dzięki Robercie :)
jaNina
edytaha
Dziękuję za miłe słowa :)