Sposób przygotowania:
Ciasto "wystawa"
Ciasto bezowe:
Białka ubić na sztywno, małymi porcjami dodając cukier. Do ubitych białek dodawać po trochę mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ziemniaczaną i ocet, delikatnie połączyć. Formę (40x24) wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki wykładać “górki” bezowe. Całość posypać zmieloną kawą.
Biszkopt:
Białka oddzielić do żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać po jednym żółtku, obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć z pianą. Biszkopt wylać na ciasto bezowe. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić, przekroić na pół.
Ciasto serowe:
Ser zmielić. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z pudrem, dodać żółtka, zmielony ser i budyń połączony z proszkiem do pieczenia. Na końcu ciasto delikatnie połączyć z pianą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać sernik, wyrównać. Piec w 180°C przez ok. 40 min (do suchego patyczka). Ostudzić.
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w ½ szklanki zimnego mleka rozmieszać budyń i żółtka. Wlać na gotujące się mleko, mieszając gotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć, nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń.
Przełożenie:
Biszkopt z bezą - połowa kremu budyniowego - ciasto serowe - połowa kremu- biszkopt z bezą.
Ciasto polać polewą kakaową przygotowaną z masła, mleka, cukru i kakao.
Białka ubić na sztywno, małymi porcjami dodając cukier. Do ubitych białek dodawać po trochę mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ziemniaczaną i ocet, delikatnie połączyć. Formę (40x24) wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki wykładać “górki” bezowe. Całość posypać zmieloną kawą.
Biszkopt:
Białka oddzielić do żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać po jednym żółtku, obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć z pianą. Biszkopt wylać na ciasto bezowe. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić, przekroić na pół.
Ciasto serowe:
Ser zmielić. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z pudrem, dodać żółtka, zmielony ser i budyń połączony z proszkiem do pieczenia. Na końcu ciasto delikatnie połączyć z pianą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać sernik, wyrównać. Piec w 180°C przez ok. 40 min (do suchego patyczka). Ostudzić.
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w ½ szklanki zimnego mleka rozmieszać budyń i żółtka. Wlać na gotujące się mleko, mieszając gotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć, nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń.
Przełożenie:
Biszkopt z bezą - połowa kremu budyniowego - ciasto serowe - połowa kremu- biszkopt z bezą.
Ciasto polać polewą kakaową przygotowaną z masła, mleka, cukru i kakao.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
robaczek