Sposób przygotowania:
Sernik rybny
Makrelę obieramy i rozdrabniamy.
Serek mieszamy z jogurtem, rozpuszczoną i lekko gęstniejącą żelatyną, rozdrobnioną makrelą, posiekaną w kostkę cebulą i natką pietruszki.
Całość doprawiamy sokiem z cytryny (przed wyciśnięciem warto podgrzać cytrynę, bo wtedy da więcej soku), papryką i w zależności od upodobań - solą.
Masę wlewamy do podłużnej formy i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin (najlepiej zostawić na noc).
Jeżeli po wyciągnięciu masa nie odchodzi od ścianek formy, wstawiamy formę na chwileczkę do gorącej wody.
Podajemy z dodatkiem pieczywa i różnymi surówkami.
Serek mieszamy z jogurtem, rozpuszczoną i lekko gęstniejącą żelatyną, rozdrobnioną makrelą, posiekaną w kostkę cebulą i natką pietruszki.
Całość doprawiamy sokiem z cytryny (przed wyciśnięciem warto podgrzać cytrynę, bo wtedy da więcej soku), papryką i w zależności od upodobań - solą.
Masę wlewamy do podłużnej formy i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin (najlepiej zostawić na noc).
Jeżeli po wyciągnięciu masa nie odchodzi od ścianek formy, wstawiamy formę na chwileczkę do gorącej wody.
Podajemy z dodatkiem pieczywa i różnymi surówkami.