Sposób przygotowania:
Sernik z węgierkami w karmelu
Wszystkie składniki na spód włożyć do malaksera i połączyć. Można również ręcznie zagnieść ciasto. Masło powinno być zimne. Kruchym ciastem wylepić foremkę o średnicy 25cm. Wstawić do lodówki na ok 30 min. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni, na 10 minut. ŚLIWKI: Masło, cukier i sok z cytryny rozpuścić w szerokim garnku. Kiedy karmel będzie żółty włożyć przekrojone na pół śliwki. Skórką do dołu. Smażyć na małym ogniu przez 10-15min obracając śliwki w karmelu. W tym czasie przygotować masę serową. Ser dobrze zmielić lub użyć tego z wiaderka. Ucierając mikserem ser dodawać po kolei wszystkie składniki. Na podpieczony spód wylać masę serową i wyłożyć śliwki. Karmel zostawić w garnku. Sernik piec w temperaturze 180stopni przez 50-60minut. Gotowy polać karmelem spod śliwek. Smacznego!