Sposób przygotowania:
Sernik śmietanowo waniliowy na zimnoWykonanie :
Dno tortownicy ( serce ) wykładamy folią spożywczą. Kładziemy małe biszkopciki ( kształt okrągły ).
Miksujemy śmietanę , dodajemy do niej cukier brzozowy. Rozpuszczamy żelatynę ( do miseczki wsypałam żelatynę i zalałam 4 łyżkami wody. Wstawiłam do mikrofali na minute i się rozpuściła)
Do ostudzonej żelatyny dodajemy 4 łyżki ubitej śmietany , mieszamy i teraz dopiero dodajemy do ubitej śmietany ( teraz nam się nie zważy )
Dodajemy serki waniliowe do śmietany i miksujemy na najmniejszych obrotach.
Przekładamy masę do formy , równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do stężenia.
Godzinę wcześniej rozrabiamy galaretki żółtą i czerwona w 200 ml wody oraz żółtą w 400 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia , potem kroimy w kosteczkę. i zalewamy tężejącą galaretką.
Do lodówki wstawiamy na około godzinę i gotowe.
Kładziemy na wierzch sernika pokrojoną galaretkę i zalewamy. Powrót do lodówki.
Po godzinie mamy już dobry sernik.
marietta
lalunia