Sposób przygotowania:
Sernik speculoosSpód ciasteczkowy
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę dobrze wklepać w dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st.C około 10 minut. Następnie wyjąć i przestudzić.
Masa serowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg i krem Speculoos zmiksować, dodać pozostałe składniki masy serowej. Krótko zmiksować do połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony i przestudzony spód ciasteczkowy. Piec w 150 st.C około 60 minut w kąpieli wodnej. Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu.
Sos karmelowy
Składniki umieścić w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się składników i pojawienia się bąbelków. Następnie zwiększyć ogień i gotować około 3 minutki do skarmelizowania i zgęstnienia sosu. Jeszcze ciepły rozprowadzić po ostudzonym serniku. Tak przygotowany sernik udekorować, np. pokruszonymi ciastkami Speculoos. Przechowywać w lodówce. Smacznego! (inspiracja/źródło: Moje Wypieki)
marietta