akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Sernik speculoos

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczny sernik na spodzie z ciastek Speculoos, polany sosem karmelowym. Słodki, przeznaczony dla seromaniaków. Polecam!

Sernik speculoos

Składniki:

Sernik speculoos

Spód ciasteczkowy

  • 160 g ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g roztopionego masła

Masa serowa

  • 500 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 300 g kremu Speculoos (np. z domowego przepisu)
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. cukru (lub mniej-sam krem Speculoos jest bardzo słodki)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego rumu (opcjonalnie)

Sos karmelowy

  • 50 g masła
  • 60 ml golden syropu/miodu
  • 35 g jasnego cukru muscovado
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej

Sposób przygotowania:

Sernik speculoos

Spód ciasteczkowy

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę dobrze wklepać w dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st.C około 10 minut. Następnie wyjąć i przestudzić.

Masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg i krem Speculoos zmiksować, dodać pozostałe składniki masy serowej. Krótko zmiksować do połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony i przestudzony spód ciasteczkowy. Piec w 150 st.C około 60 minut w kąpieli wodnej. Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu.

Sos karmelowy

Składniki umieścić w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się składników i pojawienia się bąbelków. Następnie zwiększyć ogień i gotować około 3 minutki do skarmelizowania i zgęstnienia sosu. Jeszcze ciepły rozprowadzić po ostudzonym serniku. Tak przygotowany sernik udekorować, np. pokruszonymi ciastkami Speculoos. Przechowywać w lodówce. Smacznego! (inspiracja/źródło: Moje Wypieki)