Sposób przygotowania:
Sernik truskawka z mangoETAP 1:
Ciastka kruszę blenderem, przekładam do miski i dodaję roztopione masło ciepłe. Mieszam dokładnie.
Formę o średnicy wykładam jej dno papierem do pieczenia. Masę z ciastek wykładam do formy i dociskam palcami.
Odstawiam na 30 minut do lodówki.
ETAP 2:
Masa serowa:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Do miski przekładam serek homogenizowany, dodaję zsiadłe mleko, i śmietanę kremówkę. Mieszam mikserem. Dzielę na dwie części.
Żelatynę namaczam w zimnej wodzie. Galaretkę rozpuszczam w 2/3 szklance gorącej wody, dodaję żelatynę i wstawiam do mikrofalówki żeby się rozpuściła. Odstawiam do przestygnięcia ale ma być płynna.
Galaretkę dzielę na dwie części, do jednej części dodaję trzy łyżki masy serowej, żeby ją zahartować, i wlewam cienkim strumieniem do sera i cały czas miksuję. Masę wylewam na spód.
Na wierzchu robię kleksy z masy truskawkowej i rozprowadzam je łyżeczką robiąc zygzaki. Wstawiam do lodówki na godzinę.
Masa truskawkowa:
Truskawki obrane miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do truskawek.
ETAP 3:
Masa mango:
Mano obieram i miksuję blenderem, dodaję rozpuszczoną żelatynę w 4 łyżkach wody i mieszam.
Do drugiej części masy serowej dodaję też połowę rozpuszczonej galaretki wcześniej ją hartuję. Wylewam na warstwę truskawkową.
Na wierzch wylewam masę mango i robię łyżką zygzaki. Wstawiam do lodówki na godzinę.
ETAP 4:
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance wody. Truskawki obieram i kroję w plastry.
Układam je na serniku i zalewam tężejącą galaretką.
Wstawiam do lodówki. Sernik dobrze jest zrobić dzień wcześniej.
CORAL
Czekoladka 2