Sposób przygotowania:
Sernik truskawkowy z migdałowym spodem
SPÓD: wszystkie składniki przełożyć do pojemnika rozdrabniacza i dokładnie zmiksować. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na jej dnie umieścić powstałą masę z ciasteczek, dokładnie wylepić nią dno i wyrównać. Na czas przygotowywania masy truskawkowej tortownicę wstawić do lodówki.
MASA TRUSKAWKOWA: żelatynę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody. Pół kilograma truskawek przełożyć do dużej miski, a pozostałe 300 g pokroić na małe kawałki. Do miski z truskawkami w całości dodać: serek mascarpone, śmietanę kremówkę, sok z cytryny, cukier i wszystko starannie zmiksować blenderem.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki truskawkowej masy, wymieszać, całość wlać do miski ze zmiksowanymi truskawkami i jeszcze raz zmiksować blenderem. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na migdałowy spód i tortownicę wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
DEKORACJA: na chwilę przed podaniem sernik należy wyjąć z lodówki. Mocno schłodzone 100 ml śmietany ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Ubitą śmietaną, owocami i listkami mięty udekorować sernik.
MASA TRUSKAWKOWA: żelatynę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody. Pół kilograma truskawek przełożyć do dużej miski, a pozostałe 300 g pokroić na małe kawałki. Do miski z truskawkami w całości dodać: serek mascarpone, śmietanę kremówkę, sok z cytryny, cukier i wszystko starannie zmiksować blenderem.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki truskawkowej masy, wymieszać, całość wlać do miski ze zmiksowanymi truskawkami i jeszcze raz zmiksować blenderem. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na migdałowy spód i tortownicę wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
DEKORACJA: na chwilę przed podaniem sernik należy wyjąć z lodówki. Mocno schłodzone 100 ml śmietany ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Ubitą śmietaną, owocami i listkami mięty udekorować sernik.
marietta
kołczu
Cukiereczek13
anemon