SUPERPRZEPIS

Sernik truskawkowy z migdałowym spodem

  • 4
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Sernik truskawkowy z migdałowym spodem Więcej zdjęć (5)

To już chyba ostatnie truskawki w tym sezonie i nie mogłam nie zrobić z nich sernika na zimno ze spodem z ciasteczek amaretti.

Składniki:

Sernik truskawkowy z migdałowym spodem

 

  • SKŁADNIKI NA SPÓD
  • ciasteczka amaretti -150 g
  • migdały mielone - 70 g
  • masło – 45 g

 

  • SKŁADNIKI NA MASĘ TRUSKAWKOWĄ
  • truskawki – 800 g
  • ser mascarpone - 200 g
  • śmietana 30% - 300 g
  • cukier puder – 5 łyżek
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • żelatyna – 3 łyżki
  • woda – 1/4 szk.

 

  • PONADTO
  • śmietana 30% - 100 ml
  • cukier puder – 1 łyżeczka
  • kilka truskawek do dekoracji
  • garść borówek amerykańskich do dekoracji
  • kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik truskawkowy z migdałowym spodem
SPÓD: wszystkie składniki przełożyć do pojemnika rozdrabniacza i dokładnie zmiksować. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na jej dnie umieścić powstałą masę z ciasteczek, dokładnie wylepić nią dno i wyrównać. Na czas przygotowywania masy truskawkowej tortownicę wstawić do lodówki.



MASA TRUSKAWKOWA: żelatynę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody. Pół kilograma truskawek przełożyć do dużej miski, a pozostałe 300 g pokroić na małe kawałki. Do miski z truskawkami w całości dodać: serek mascarpone, śmietanę kremówkę, sok z cytryny, cukier i wszystko starannie zmiksować blenderem.



Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki truskawkowej masy, wymieszać, całość wlać do miski ze zmiksowanymi truskawkami i jeszcze raz zmiksować blenderem. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na migdałowy spód i tortownicę wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.



DEKORACJA: na chwilę przed podaniem sernik należy wyjąć z lodówki. Mocno schłodzone 100 ml śmietany ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Ubitą śmietaną, owocami i listkami mięty udekorować sernik.
Sernik truskawkowy z migdałowym spodem
Masę wylać na migdałowy spód i tortownicę wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Sernik truskawkowy z migdałowym spodem
Po schłodzeniu odpiąć obręcz tortownicy i udekorować sernik.
Sernik truskawkowy z migdałowym spodem
Ubitą śmietaną, owocami i listkami mięty udekorować sernik.
Sernik truskawkowy z migdałowym spodem
Sernik ładnie trzyma kształt, dobrze się kroi i jednocześnie nie jest gumowaty.