Sposób przygotowania:
Sernik w biszkopcie w kratkę
Najpierw piekę biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po jednym żółtku, na koniec mieszam z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 180 st C ( blaszka 38x27)
Zimny biszkopt dzielę na paski (2 -3 cm)
Teraz przygotowuję masę serową : Żółtka oddzielam od białek.Masło ( temperatura pokojowa) ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę, cukier ma się rozpuścić. Do masy dodaję po dwie łyżki sera, stale miksuję, dodaję budynie ( proszek). Białka ubijam na sztywno i dodaję na koniec do masy serowej. Mieszam całość.
Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta , wlewam masę serową w puste miejsca.
Teraz wykładam resztę „pasków” na masie, tam gdzie były puste przestrzenie, całość zalewam masą serową.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę godzinę w 180 st.C
Wierzch ciasta smaruję masą krówkową.
Zimny biszkopt dzielę na paski (2 -3 cm)
Teraz przygotowuję masę serową : Żółtka oddzielam od białek.Masło ( temperatura pokojowa) ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę, cukier ma się rozpuścić. Do masy dodaję po dwie łyżki sera, stale miksuję, dodaję budynie ( proszek). Białka ubijam na sztywno i dodaję na koniec do masy serowej. Mieszam całość.
Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta , wlewam masę serową w puste miejsca.
Teraz wykładam resztę „pasków” na masie, tam gdzie były puste przestrzenie, całość zalewam masą serową.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę godzinę w 180 st.C
Wierzch ciasta smaruję masą krówkową.
Magdalena88
zbysiowa
Dziękuję :)
marcinka
zbysiowa
Smakuje wybornie, polecam :)
niezły kąsek
zbysiowa
Dokładnie ;D
misia5
zbysiowa
Dziękuję ;)