Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik w kratkę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dwukolorowy serniczek,pyszny i mięciutki.Możemy go upiec dla gości lub do niedzielnej kawy,albo po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Sernik w kratkę

Składniki:

Sernik w kratkę

 

 

  • masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
  • 6 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sernik w kratkę
Z podanych składników zagniatamy ciasto,dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao,zagniatamy. Jasne ciasto wałkujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Masa serowa: Żółtka ucieramy cukrem,cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę,dodajemy proszek do pieczenia,budynie w proszku i ser (jeżeli mamy inny niż w wiadereczku,należy go zmielić 2 lub 3 razy ). Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą serową,na końcu dajemy rodzynki,mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na jasne ciasto. Ciemne ciasto wałkujemy na stolnicy,wycinamy z niego paski i układamy na serze tworząc kratkę. Pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni,aż sernik ładnie się zrumieni. Upieczony sernik studzimy.