Sposób przygotowania:
Sernik w kratkę
Z podanych składników zagniatamy ciasto,dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao,zagniatamy. Jasne ciasto wałkujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Masa serowa: Żółtka ucieramy cukrem,cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę,dodajemy proszek do pieczenia,budynie w proszku i ser (jeżeli mamy inny niż w wiadereczku,należy go zmielić 2 lub 3 razy ). Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą serową,na końcu dajemy rodzynki,mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na jasne ciasto. Ciemne ciasto wałkujemy na stolnicy,wycinamy z niego paski i układamy na serze tworząc kratkę. Pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni,aż sernik ładnie się zrumieni. Upieczony sernik studzimy.