Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sernik w kakaowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniały, lekki i puszysty sernik który zawsze się udaje. Wymaga dość dużo czasu i pracy ale warto go zrobić.

Sernik w kakaowym cieście

Składniki:

Sernik w kakaowym cieście

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 30 dag margaryny
  • 1,5 szkl cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1 kg sera twarogowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik w kakaowym cieście
Ser twarogowy przemielić w maszynce lub zmiksować. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao włożyć do garnka, wlać 7 łyżek wody i gotować około 5 minut, ostudzić. Do chłodnej masy dodać 6 żółtek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z 6 białek, wymieszać. Masa serowa: Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 jajku i porcji sera. Po wyczerpaniu wszystkich składników wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową, dodać aromat, wymieszać. Formę z bokami wyłożyć papierem do pieczenia, wlać połowę ciasta, wyrównać, wyłożyć masę serową i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Zimny sernik oblać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.