Lizusek2

Lizusek2

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Sernik na kakaowym spodzie 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, delikatny sernik na kakaowym spodzie i kruchą pierzynką na górze.

Sernik na kakaowym spodzie 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na kakaowym spodzie 2

 

  • Ciasto:
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru,
  • Masa serowa:
  • 6 serków homogenizowanych waniliowych,
  • 110 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 6 białek,
  • po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej,
  • opakowanie cukru waniliowego,

 

Sposób przygotowania:

Sernik na kakaowym spodzie 2
Ciasto: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao, cukier, pokrojoną na drobne kawałeczki, najlepiej miękką margarynę oraz żółtka. Z podanych składnikach wyrabiamy ciasto, dzielimy je na pół, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ponad godzinę. Masa serowa: Mikserem ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy żółtka, serki homogenizowane oraz mąki pszenną i ziemniaczaną. W oddzielnej misie ubijamy na sztywno białka i stopniowo dodajemy je do masy serowej, delikatnie mieszając, żeby masa pozostała dalej puszysta. Jedną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociskamy dłonią. Na ciasto przelewamy masę serową i na nią ścieramy drugą część ciasta. Ciasto pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach.
Sernik na kakaowym spodzie 2
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki
Sernik na kakaowym spodzie 2
Zimne ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko dociskamy
Sernik na kakaowym spodzie 2
Na kakaowe ciasto przelewamy masę serową
Sernik na kakaowym spodzie 2
Upieczone ciasto najlepiej studzić w uchylonym piekarniku