Sposób przygotowania:
Sernik na kakaowym spodzie 2
Ciasto: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao, cukier, pokrojoną na drobne kawałeczki, najlepiej miękką margarynę oraz żółtka. Z podanych składnikach wyrabiamy ciasto, dzielimy je na pół, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ponad godzinę. Masa serowa: Mikserem ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy żółtka, serki homogenizowane oraz mąki pszenną i ziemniaczaną. W oddzielnej misie ubijamy na sztywno białka i stopniowo dodajemy je do masy serowej, delikatnie mieszając, żeby masa pozostała dalej puszysta. Jedną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociskamy dłonią. Na ciasto przelewamy masę serową i na nią ścieramy drugą część ciasta. Ciasto pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach.