Sposób przygotowania:
Sernik w mojej wersji
Przygotować niezbędne składniki na sernik. Jajka sparzyć wrzątkiem, mąkę przesiać. Z cukru, cukru waniliowego, masła i żółtek przygotować ciasto ubijając je mikserem na jednolitą i gładką masę. Ser zmielić przez maszynkę i dodawać ser do składników. Dop pozostałych składników dodaćbudynie śmietankowe oraz proszek do pieczenia i dalej ucierać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli kuchennej na sztywno i dodać do masy. Wymieszać ciasto bardzo dokładnie. Ciasto podzielićna dwie części, jedną część wyłożyć równowiernie na spód wysmarowanej tłuszczem blaszki i wyłożyć na ciasto masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta. Wstawić do pieczenia do temperatury 180 -200 stopni C na około 50-60 minut i piec do uzyskania złotego koloru. Wyjąc ciasto, ostudzić i po wierzchu posypać kakao, wyłożyć na wierzch na każdą porcję świeże i wypłukane truskawki. Porcjować ciasto.