Sernik w polewie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny stary przepis mojej babci.

Sernik w polewie

Składniki:

Sernik w polewie

 

  • biały ser, 1kg
  • grysik, 1szklanka
  • cukier, 1szklanka
  • jajka, 8sztuk
  • margaryna, 1kostka
  • cukier waniliowy, 1opakowanie
  • aromat pomarańczowy, 1sztuka
  • rodzynki, 1 mała paczka
  • gorzka czekolada, 2tabliczki
  • kokos,

Sposób przygotowania:

Sernik w polewie
1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę dodać partiami margarynę a następnie powoli grysik. Dodawać po łyżce zmielonego sera. Jeżeli chodzi o ser można kupić taki sernikowy w kubełku one są już zmielone, ja kupuję w Biedronce. Jest zwykły i waniliowy. Wtedy nie trzeba mielić 2. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek aromat i rodzynki. Masę wykładamy na wysmarowaną margaryną i wysypaną grysikiem tortownicę o średnicy 25cm i pieczemy około godziny w 180 - 200 stopni zależy od piekarnika. 3. Po upieczeniu ostudzić a następnie w gorącej kąpieli rozpuszczamy czekoladę i polewamy wierzch sernika. Posypujemy kokosem i konsumujemy do kawki. Aromatu można użyć według własnego gustu np: waniliowy lub migdałowy.