Sposób przygotowania:
Sernik w polewie
1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę dodać partiami margarynę a następnie powoli grysik. Dodawać po łyżce zmielonego sera. Jeżeli chodzi o ser można kupić taki sernikowy w kubełku one są już zmielone, ja kupuję w Biedronce. Jest zwykły i waniliowy. Wtedy nie trzeba mielić 2. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek aromat i rodzynki. Masę wykładamy na wysmarowaną margaryną i wysypaną grysikiem tortownicę o średnicy 25cm i pieczemy około godziny w 180 - 200 stopni zależy od piekarnika. 3. Po upieczeniu ostudzić a następnie w gorącej kąpieli rozpuszczamy czekoladę i polewamy wierzch sernika. Posypujemy kokosem i konsumujemy do kawki. Aromatu można użyć według własnego gustu np: waniliowy lub migdałowy.
elzbieta8960