Sposób przygotowania:
Sernik wiedeński z brzoskwiniamiUcieranie żółtek
Ser zmielić dwa, trzy razy. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę.
Dodanie reszty składników
Kolejno dodać ser, stopione i wystudzone masło, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny i cukier waniliowy, dokładnie połączyć wszystkie składniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć.
Wylewanie ciasta I
Tortownicę 26 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać połowę masy serowej i ułożyć odsączone z syropu, pokrojone i oprószone mąką brzoskwinie.
Wylewanie ciasta II
Na brzoskwinie wylać drugą połowę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 170-180°C przez ok. 80 minut. Ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku, aby ostygło. Z podanych składników przygotować polewę i polać wierzch ciasta.
misia5
Hrabina w kuchni
Dziękuję. Tego sernika już nie ma, ale zapraszam na inny :)