Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Sernik wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszny i niesamowicie puszysty sernik wiedeński oblany białą czekoladą - w sam raz na weekend i nadchodzące Święta!

Sernik wiedeński

Składniki:

Sernik wiedeński

 

  • SKŁADNIKI:

 

 

 

 

  • cukier - ok. 30o g

 

  • cukier wanilinowy - 1 op

 

  • budyń waniliowy z cukrem - 2 op

 

  • skórka cytrynowa - 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką , puszystą masę. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wsypujemy budynie , bułkę tartą i skórkę cytrynową. Ucieramy , a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony wcześniej ser. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej i delikatnie obsypanej bułką tartą tortownicy ( 23 cm ) Pieczemy 60 min . w nagrzanym do 200C piekarniku. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika ( ale jeśli widzimy , że temperatura jest za wysoka zmniejszamy ją ). Studzimy w uchylonym. Polewamy roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!