incubus

incubus

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Sernik wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sprawdzony przepis na sernik wiedeński, już na sam jego widok chce się go spróbować.

Sernik wiedeński

Składniki:

Sernik wiedeński

 

  • 1kg sera potrójnie mielonego
  • 8 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100g rodzynków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kolorowa posypka

 

  • Ciasto pod sernik:
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki przegotowanej chłodnej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodać po trochu sera potrójnie mielonego i budyń śmietankowy. Na końcu dodać piany z ubitych białek na sztywno, rodzynki i proszek do pieczenia. Ciasto pod sernik: Wszystkie składniki posiekać na stolnicy nożem. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną blachę. Na ciasto wyłożyć masę serową.Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec około 1 godziny i 20 minut. Po wystygnięciu polać lukrem i posypać kolorową posypką. Lukier: Do kubka wsypujemy cukier puder, dodajemy przegotowaną wodę i mieszamy aż powstanie jednolita masa.