Sposób przygotowania:
Sernik wiedeński z nutką czekolady
Wyrobienie ciasta: Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy przez sitko do miski. Następnie dodajemy miękkie masło, cukier oraz jajko. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do wyrobionej masy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy i formułujemy kulkę ciasta. Ciasto na chwilkę wstawiamy do zamrażarki, łatwiej będzie się rozklejało na blasze. Wyrobienie masy serowej: Do miski wbijamy całe jajka i dodajemy oddzielone żółtka od białek z pozostałych jajek. Następnie dodajemy cukier, mleko, olej oraz budynie i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na wyłożone ciasto wylewamy masę serową i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez około 40- 45 minut. Po upieczeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!!
edytaha
kołczu
DomowyKucharz.com
kasnaj