kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Sernik wiedeński z nutką czekolady

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Puszysty sernik wiedeński na deser do kawuni

Sernik wiedeński z nutką czekolady Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik wiedeński z nutką czekolady

 

  • Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna - 250 gram
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 0,5 szklanki
  • masło - 100 gram
  • jajko - 1 całe
  • żółtka -2 sztuki

 

  • Składniki na masę:
  • twaróg do sernika - 1 kg
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 3 szklanki
  • olej - 1/2 szklanki
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • jajka - 2 sztuki
  • żółtka - 4 sztuki

 

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński z nutką czekolady
Wyrobienie ciasta: Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy przez sitko do miski. Następnie dodajemy miękkie masło, cukier oraz jajko. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do wyrobionej masy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy i formułujemy kulkę ciasta. Ciasto na chwilkę wstawiamy do zamrażarki, łatwiej będzie się rozklejało na blasze. Wyrobienie masy serowej: Do miski wbijamy całe jajka i dodajemy oddzielone żółtka od białek z pozostałych jajek. Następnie dodajemy cukier, mleko, olej oraz budynie i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na wyłożone ciasto wylewamy masę serową i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez około 40- 45 minut. Po upieczeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!!
Sernik wiedeński z nutką czekolady
Zagniecione ciasto na spód sernika wiedeńskiego
Sernik wiedeński z nutką czekolady
Masa sereowa do sernika wiedeńskiego z czekoladką
Sernik wiedeński z nutką czekolady
Blaszka wyłożona ciastem na sernik wiedeński
Sernik wiedeński z nutką czekolady
Gotowy sernik wyłożony na blache do pieczenia