Sposób przygotowania:
Sernik wiedeński
1. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem. 2. Ser zmielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na gładką masę. Stopniowo dodawać zmielony ser. Dodać sproszkowany budyń, sok oraz skórkę z 1/2 cytryny, proszek do pieczenia i 2 krople aromatu cytrynowego. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto. Piec około 50-55 minut w temp. 175st. Ostudzić i polukrować.