SUPERPRZEPIS

Sernik wiedeński

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Sernik wiedeński

Prosty sernik. Delikatny i łagodny w smaku, bez spodu i zbędnych dodatków. Bardzo nam smakował polany gorzką czekoladą

Składniki:

Sernik wiedeński

 

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński

ETAP 1:

Sernik wiedeński
miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę

Do miski wrzucić miękkie masło i cukier. Zmiksować.

ETAP 2:

Sernik wiedeński
następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując

Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.

ETAP 3:

Sernik wiedeński
na koniec dodać mąki, ekstrakt i zmielony ser

Wlać ekstrakt, wsypać obie mąki, zmiksować. Następnie dodać twaróg i ponownie zmiksować.

ETAP 4:

Sernik wiedeński
masę wlać do tortownicy i piec około 90 minut

Tortownicę o średnicy 23 cm wyścielić papierem, wlać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, zmniejszyć od razu do 150 i piec około 90 minut (sernik urośnie i opadnie, aby tego uniknąć można go upiec w kąpieli wodnej). Wystudzić i schłodzić w lodówce. Czekoladę posiekać, wrzucić do rondelka, dodać śmietanę. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Polać dowolnie sernik