kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sernik wiedeński udekorować kokosem

Sernik wiedeński

Składniki:

Sernik wiedeński

 

  • Masa serowa:
  • 1/2 kg sera
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag masła
  • budyń śmietankowy
  • 5 dag rodzynek
  • 3 dag migdałów
  • Polewa:
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • ok. 10 łyżek mleka
  • Do dekoracji:
  • kokos

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński
Ser zmielić. Oddzielic białka od żółtek, zółtka utrzeć z cukrem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ucierając dodawać ser, roztopione masło, budyń, rodzynki, pokrojone migdały i pianę z białek, wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy. Piec ok. 50 minut w 180 st. C. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą. Polać ostudzony sernik i udekorować kokosem.