Sposób przygotowania:
Sernik wielkanocny
Ciasto:
Mąkę przesiewamy dodajemy masło i nożem siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybciutko zagniatamy. Cisto zawijamy w folię żywnościową i dajemy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozkładamy na wysmarowanej blaszce i nakłuwamy widelcem.
Masa serowa:
Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z żółtkami i z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodajemy po troszku zmielonego sera. Budyń mieszamy z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Dodajemy do ucieranej masy. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy ubite na sztywno białka.
Piana:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Pod koniec dodajemy kokos i mieszamy. Masę dajemy na przygotowane ciasto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Wyciągamy ciasto i dajemy ubitą pianę z białek. Pieczemy aż piana będzie rumiana.
Mąkę przesiewamy dodajemy masło i nożem siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybciutko zagniatamy. Cisto zawijamy w folię żywnościową i dajemy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozkładamy na wysmarowanej blaszce i nakłuwamy widelcem.
Masa serowa:
Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z żółtkami i z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodajemy po troszku zmielonego sera. Budyń mieszamy z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Dodajemy do ucieranej masy. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy ubite na sztywno białka.
Piana:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Pod koniec dodajemy kokos i mieszamy. Masę dajemy na przygotowane ciasto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Wyciągamy ciasto i dajemy ubitą pianę z białek. Pieczemy aż piana będzie rumiana.