Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sernik wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serniczka nie trzeba przedstawiać bo każdy go zna i lubi. Do kawusi znakomity, do herbatki idealnie pasuje.

Sernik wielkanocny

Składniki:

Sernik wielkanocny

Ciasto

  • 2 szkl mąki
  • 10 dkg masła
  • 1/2 szkl cukru
  • jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg sera
  • 7 jajek
  • 1 margaryna
  • 20 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń bez cukru
  • 10 dkg skondensowanej skórki pomarańczowej

Piana

  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dkg kokosu

Sposób przygotowania:

Sernik wielkanocny
Ciasto:

Mąkę przesiewamy dodajemy masło i nożem siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybciutko zagniatamy. Cisto zawijamy w folię żywnościową i dajemy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozkładamy na wysmarowanej blaszce i nakłuwamy widelcem.

Masa serowa:

Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z żółtkami i z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodajemy po troszku zmielonego sera. Budyń mieszamy z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Dodajemy do ucieranej masy. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy ubite na sztywno białka.

Piana:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Pod koniec dodajemy kokos i mieszamy. Masę dajemy na przygotowane ciasto.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Wyciągamy ciasto i dajemy ubitą pianę z białek. Pieczemy aż piana będzie rumiana.