Sposób przygotowania:
Sernik Wielkanocny (wiosenny)
Z łyżki mąki , odrobiny mleka i cukru przygotuj zaczyn o konsystencji gęstej śmietany i pozostaw do wyrośnięcia. Makę przesiej do miski i ogrzej ją. Jaja utrzyj z cukrem do białości, dodaj miękkie masło, wanilię i ucieraj dalej. Dodaj go do mąki razem z zaczynem, oraz resztą składników. Wyrób gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki. Pozostaw w cieple do wyrośnięcia. Jaja przeznaczone do masy utrzyj z cukrem do białości , dodaj wanilię, szczyptę soli. Do zmielonego sera dodaj jaja, mąkę i budyń - wymieszaj delikatnie. Dodaj posiekane bakalie (rodzynki i morele) - wymieszaj. Ciasto rozwałkuj cieńko na wysmarowaną blaszkę mazurkową, po chwili, gdy lekko urośnie nałóż delikatnie masę serową - upiecz na złoty kolor w średnio gorącym piekarniku ok.40 minut. Po ostudzeniu udekoruj paseczkami morelami, czekoladą, mielonymi migdałami i zielonym lukrem.
wedith1
luna
msewka
Natala1210
iwi69
eli_555