jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik Wielkanocny (wiosenny)

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Serniczek z wiosennym motywem morelowym

Sernik Wielkanocny (wiosenny)

Składniki:

Sernik Wielkanocny (wiosenny)

 

  • ciasto: około 45 dag maki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 3 jaja
  • 10 dag cukru
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego zmielonego tłustego
  • 3 jaja
  • 20 dag cukru
  • 1 budyń
  • 1 łyzka mąki krupczatki
  • laska wanilii (lub cukier waniliowy)
  • rodzynki, morele suszone
  • do dekoracji: czekolada biała, mleczna, lukier zielony, starte migdały

Sposób przygotowania:

Sernik Wielkanocny (wiosenny)
Z łyżki mąki , odrobiny mleka i cukru przygotuj zaczyn o konsystencji gęstej śmietany i pozostaw do wyrośnięcia. Makę przesiej do miski i ogrzej ją. Jaja utrzyj z cukrem do białości, dodaj miękkie masło, wanilię i ucieraj dalej. Dodaj go do mąki razem z zaczynem, oraz resztą składników. Wyrób gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki. Pozostaw w cieple do wyrośnięcia. Jaja przeznaczone do masy utrzyj z cukrem do białości , dodaj wanilię, szczyptę soli. Do zmielonego sera dodaj jaja, mąkę i budyń - wymieszaj delikatnie. Dodaj posiekane bakalie (rodzynki i morele) - wymieszaj. Ciasto rozwałkuj cieńko na wysmarowaną blaszkę mazurkową, po chwili, gdy lekko urośnie nałóż delikatnie masę serową - upiecz na złoty kolor w średnio gorącym piekarniku ok.40 minut. Po ostudzeniu udekoruj paseczkami morelami, czekoladą, mielonymi migdałami i zielonym lukrem.