WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1686]

Sernik wyśmienity

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik wyśmienity to sernik śmietankowy na kruchym cieście budyniowym z dodatkiem mielonych płatków migdałowych. Masa serowa jest natomiast zrobiona z tłustego sera i serka waniliowego.

Sernik wyśmienity Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik wyśmienity

Ciasto kruche

  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szkl. mielonych płatków migdałowych
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 2 żółtka
  • 100 g zimnego masła
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 250 g tłustego białego sera
  • 280 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 plaska łyżka kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sernik wyśmienity

ETAP 1:

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce i zagnieść szybko jednolite ciasto. Gdyby się nie kleiło dodać łyżkę śmietany lub zimnej wody. Ciasto uformować w kulę i schłodzić w zamrażalce min. 2-3 godziny.

Tortownicę 20cm wyłożyć na dnie papierem. Część ciasta zetrzeć na spód i ugnieść.

Ser biały zblendować z serkiem waniliowym a następnie zmiksować z miękkim masłem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie wymieszać z masą serową. Następnie wymieszać z kaszą manną i proszkiem budyniowym. Na koniec wymieszać łyżką z pianą z białek. Przełożyć na ciasto.

Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Sernik piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Przed podaniem można schłodzić dodatkowo w lodówce.

Sernik wyśmienity
Sernik wyśmienity po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik wyśmienity
Druga część ciasta kruchego starta na wierzch sernika
Sernik wyśmienity
Masa serowa po wymieszaniu z ubitą pianą z białek
Sernik wyśmienity
Ser bialy zblendowany z serkiem homogenizowanym