Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sernik z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszny! Polecam dla wielbicieli ajerkoniaku

Sernik z ajerkoniakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z ajerkoniakiem

 

  • Spód:
  • 120 g herbatników
  • 50 g masła
  • Masa serowa:
  • 600 g sera mielonego
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki ajerkoniaku
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Sernik z ajerkoniakiem
Ciastka wrzucić do malaksera i rozdrobnić. Dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać maślane okruchy. Ugnieść tak aby utworzyły spód. Do miski wrzucić ser, jajka cukier, wlać ajerkoniak i wsypać mąkę. Zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia składników w jednolitą masę. Wylać na herbatnikowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 45 minut aż góra będzie ścięta. Wystudzić, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać startą gorzką czekoladą, pokroić w trójkąty i podawać
Sernik z ajerkoniakiem
Ciastka wrzucić do malaksera i rozdrobnić Dodać masło i jeszcze raz zmiksować
Sernik z ajerkoniakiem
Tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać maślane okruchy Ugnieść tak aby utworzyły spód
Sernik z ajerkoniakiem
Do miski wrzucić ser jaja cukier wlać ajerkoniak i wsypać mąkę Zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia składników w jednolitą masę
Sernik z ajerkoniakiem
Wylać na herbatnikowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Piec 45 minut aż góra będzie ścięta Wystudzić wstawić do lodówki najlepiej na całą noc