Sposób przygotowania:
Sernik z amarettini i kremem cytrynowymETAP 1:
Ciasto:
Skladniki ciasta kruchego zagniatam na stolnicy na jednolitą masę.
ETAP 2:
Wylepiam ciastem dno tortownicy o wym 22 cm. Wkładam tortownicę do lodówki na czas robienia masy.
ETAP 3:
Masa serowa:
Twaróg miksuję z jajkami wsypuję cukier, budyń oraz mleko w proszku miksuję krótko do połączenia, na sam koniec dodaję lemon curd i ponownie mieszam.
ETAP 4:
Wylewam masę na schłodzone w lodówce ciasto, na wierzchu posypuję ciasteczkami.
Piekę w nagrzanym do 175*c piekarniku około 40 minut.
Studzę przy otwartych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia.
Krem: cytrynowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę i ser mascarpone oraz cukier puder mieszam razem w misie miksera i miksuję do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodaję lemon curd i łączę razem.
Zimny sernik dekoruję masą posypuję posypką cytrynową.
Smacznego!