Sposób przygotowania:
Sernik cappuccinoSPÓD:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia, przyciąć go obręczą. Brzegi wysmarować masłem. Tortownica powinna być szczelna, ponieważ masa serowa jest dość rzadka i może wypłynąć.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termoobiegiem) Ciasteczka drobno pokruszyć, wymieszać ze stopionym masłem. Kruszonkę przesypać do tortownicy, ugnieść równą warstwą na dnie, wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut do zrumienienia.
Odstawić do przestygnięcia.
MASA SEROWA:
Kawę i cynamon zalać 1/4 szklanki wrzątku, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Temperaturę piekarnika podnieść do 230 stopni (210 z termoobiegiem).
Do twarogu dodać cukier i mąkę, zmiksować na średnich obrotach miksera. Nadal powoli miksując dodać najpierw po jednym jajku, a następnie rozpuszczoną kawę i kremówkę. Masę wylać na podpieczony spód, tortownicę stawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 130 stopni (110 z termoobiegiem) i piec jeszcze około 70 minut.
Ciasto wystudzić, następnie dobrze schłodzić w lodówce.
WYKOŃCZENIE:
Brzegi schłodzonego sernika odciąć nożem od obręczy tortownicy. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną i ziarenkami kawy.