lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik na spodzie kruchym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ten sernik wymyśliłam na poczekaniu, spód trafiony w dziesiątkę. Polecam go z całą pewnością bo przepyszny jest.

Sernik na spodzie kruchym

Składniki:

Sernik na spodzie kruchym

Składniki na spód i górę sernika:

 

 

  • błonnik kakaowy( może być kakao) 3 łyżki

 

  • ksylitol 100 g( cukier brzozowy lub zwykły)

 

  • żółtko 1 szt

 

  • proszek do pieczenia pół łyżeczki

 

  • kefir 2 łyżki

Masa sernikowa :

  • 1 kg sera półtłustego ( ser w kostce )

 

  • żółtka 6 szt

 

  • białka 7 szt

 

  • ksylitol 1 szklanka

 

  • budyń śmietankowy 80 g

 

Sposób przygotowania:

Sernik na spodzie kruchym

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, błonnik kakaowy, ksylitol, żółtko i masło rozpuszczone ciepłe lecz nie gorące. Mikserem przez chwile mieszam składniki. Ciasto ma konsystencję sypką, takie ma być. Przesypujemy na stolnicę ciasto i zagniatamy, dzielimy na połowę i wkładamy do zamrażalnika na godzinne.

Krok 2

Ciasto zamrożone jedna połowę ścieramy od razu do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia, zakryje nam całe dno.

Do misy wkładamy nasze kostki sera, dodajemy żółtka i miksujemy z 5 minut. Ubijamy białka ze szczypta soli i dodajemy ksylitol małymi porcjami cały czas miksując. Ubite białka przekładamy do zmiksowanego sera, najpierw połowę i miksujemy 2-3 minuty i teraz druga połowę i tez 2-3 minuty miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, dosłownie chwila i mamy gotową masę.

Przekładamy masę serową do formy, lejemy na nasz spód z ciasta kruchego.Teraz ścieramy drugą połowę ciasta i mamy gotowe. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy godzinę. W razie by się przypalało to przykrywamy folia aluminiową.

Po upieczeniu i wystudzeniu możemy kroić nasz serniczek. Po prostu niebo w gębie.


Tagi:

ciasta serniki