Sposób przygotowania:
Sernik na spodzie kruchymKrok 1
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, błonnik kakaowy, ksylitol, żółtko i masło rozpuszczone ciepłe lecz nie gorące. Mikserem przez chwile mieszam składniki. Ciasto ma konsystencję sypką, takie ma być. Przesypujemy na stolnicę ciasto i zagniatamy, dzielimy na połowę i wkładamy do zamrażalnika na godzinne.
Krok 2
Ciasto zamrożone jedna połowę ścieramy od razu do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia, zakryje nam całe dno.
Do misy wkładamy nasze kostki sera, dodajemy żółtka i miksujemy z 5 minut. Ubijamy białka ze szczypta soli i dodajemy ksylitol małymi porcjami cały czas miksując. Ubite białka przekładamy do zmiksowanego sera, najpierw połowę i miksujemy 2-3 minuty i teraz druga połowę i tez 2-3 minuty miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, dosłownie chwila i mamy gotową masę.
Przekładamy masę serową do formy, lejemy na nasz spód z ciasta kruchego.Teraz ścieramy drugą połowę ciasta i mamy gotowe. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy godzinę. W razie by się przypalało to przykrywamy folia aluminiową.
Po upieczeniu i wystudzeniu możemy kroić nasz serniczek. Po prostu niebo w gębie.