iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kruszonkowy sernik z ananasem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Delikatny i puszysty ser w połączeniu z bezą, ananasem i chrupiącym ciastem daje bardzo pozytywny efekt smakowy.

Kruszonkowy sernik z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruszonkowy sernik z ananasem

 

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa serowa:
  • 1 kg sera na serniki
  • 1 jajko
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • piana:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • dodatkowo:
  • 1 puszka ananasa w kostce

Sposób przygotowania:

Kruszonkowy sernik z ananasem
Masło posiekać z cukrem, dodać żółtka jajek oraz przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto lub bardziej wszystko razem ze sobą połączyć bo nie uzyskamy gładkiego ciasta, a coś w rodzaju kruszonki. Przygotowane ciasto schłodzić około godziny w lodówce. Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie do kremu dodać całe jajko i cały czas ucierając dodawać porcjami ser na koniec dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.Piana: Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek porcjami dodawać cukier puder i cały czas ubijać, aż piana będzie biała jak beza.Formę ( 33 cm na 22 cm)wysmarować tłuszczem na dnie wyłożyć 3/4 całego ciasta i dobrze je ugnieść w formie na ciasto wyłożyć całą masę serową, a na niej odsączone z zalewy ananasy, następnie całość przykryć ubitą pianą z białek i po wierzchu posypać pozostałym ciastem. Piec w temp. 180 st około 60 minut po upieczeniu studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Kruszonkowy sernik z ananasem
Przygotowac gładka i kremową mase serową.
Kruszonkowy sernik z ananasem
Na masie serowej rozsypać odsączone owoce.
Kruszonkowy sernik z ananasem
Całość przykryć ubitą pianą białek z cukrem.
Kruszonkowy sernik z ananasem
Na koniec wszystko posypać resztą ciasta.