Sposób przygotowania:
Kruszonkowy sernik z ananasem
Masło posiekać z cukrem, dodać żółtka jajek oraz przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto lub bardziej wszystko razem ze sobą połączyć bo nie uzyskamy gładkiego ciasta, a coś w rodzaju kruszonki. Przygotowane ciasto schłodzić około godziny w lodówce. Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie do kremu dodać całe jajko i cały czas ucierając dodawać porcjami ser na koniec dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.Piana: Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek porcjami dodawać cukier puder i cały czas ubijać, aż piana będzie biała jak beza.Formę ( 33 cm na 22 cm)wysmarować tłuszczem na dnie wyłożyć 3/4 całego ciasta i dobrze je ugnieść w formie na ciasto wyłożyć całą masę serową, a na niej odsączone z zalewy ananasy, następnie całość przykryć ubitą pianą z białek i po wierzchu posypać pozostałym ciastem. Piec w temp. 180 st około 60 minut po upieczeniu studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Nina W.
Dinah