MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Sernik z bezą i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny sernik "na bogato". Kruchy spód, na nim masa serowa z rodzynkami, to wszystko przełamane smakiem brzoskwiń i udekorowane puszystą bezą - wspaniały!:) wydaje się pracochłonne, ale wcale nie jest.

Sernik z bezą i brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z bezą i brzoskwiniami

 

  • Ciasto kruche:
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • około 1 kg mielonego twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 żółtka
  • rodzynki (120-150g)

 

  • Beza:
  • 6 białek
  • 3/4 szkl. cukru

 

Sposób przygotowania:

Sernik z bezą i brzoskwiniami
Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią i schładzamy w lodówce. W dużej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka, miksujemy z cukrem, serem i budyniem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem i oprószamy mąką. Wrzucamy do masy serowej i mieszamy. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy masę serową, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i lekko je wciskamy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Nad sernikiem do piekarnika wkładamy pustą brytfannę - zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy razem do uzyskania lśniącej masy (i całkowitego rozpuszczenia cukru). Masę wykładamy na upieczony sernik w sposób nierównomierny-tworząc górki i dołki, zapiekamy jeszcze około 20-25 minut (do zrumienienia bezy). Studzimy w otwartym piekarniku.
Sernik z bezą i brzoskwiniami
Ucieramy masło i dodajemy cukier oraz żółtka
Sernik z bezą i brzoskwiniami
Do masy dodajemy sparzone i oprószone mąką rodzynki
Sernik z bezą i brzoskwiniami
Rozkładamy dowolnie pokrojone brzoskwinie
Sernik z bezą i brzoskwiniami
Na upieczony sernik wykładamy bezę i zapiekamy