Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 457]

Sernik z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik z brzoskwiniami, pieczony na kruchym spodzie posypany chrupiącą kruszonką. Pyszotka. Idealne na święta, niedziele lub uroczystości.

Sernik z brzoskwiniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami

Składniki na spód:

  • 15 łyżek mąki pszennej
  • 250 g margaryny rozpuszczonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 całe jajka
  • 80 g budyniu waniliowego

Dodatkowo:

Składniki na bezę:

  • 5 białek z jajka
  • 1 szklanka cukru
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami

ETAP 1:

Sernik z brzoskwiniami

1. Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do woreczka i chowamy do zamrażalnika a drugą część rozwałkowujemy i wykładamy na dno tortownicy. Pieczemy 10 minut w 180°C w rozgrzanym piekarniku.

ETAP 2:

Sernik z brzoskwiniami

2. W tym czasie robimy masę miksujemy masło z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, następnie twaróg i na koniec budyń w proszku.

3. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto, na masie układamy pokrojone brzoskwinie.

ETAP 3:

Sernik z brzoskwiniami

4. Pozostała nam do zrobienia beza, białka ubijamy mikserem, dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Masę bezową wykładamy na owoce i ścieramy na tarce o dużych oczach wcześniej schowane ciasto do zamrażalnika.

5. Ciasto pieczemy 50 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C

ETAP 4:

Sernik z brzoskwiniami

6. Po upieczeniu chłodzimy, gotowe.

7. Smacznego.