renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Sernik z budyniem 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik delikatny rozpływający się w ustach

Sernik z budyniem 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z budyniem 2

 

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 4 jaja
  • opakowanie ciastek zbożowych
  • garść suszonych żurawin
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń czekoladowy na 0,7 l mleka
  • 1 szklabka cukru brązowego

Sposób przygotowania:

Sernik z budyniem 2
Wszystkie składniki masy serowej wyciągamy wcześniej z lodówki by miały temperaturę pokojową. Przygotowujemy spód sernika. Miksujemy ciasteczka z miękkim masłem, i mieszamy z żurawiną. Tortownicę owijamy szczelnie folią aluminiową ponieważ sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej. Na dno tortownicy wykładamy masę ciasteczkową i ugniatamy ręką. Gotujemy budyń i pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy masę serową. Ser ucieramy z cukrem i żółtkami, na koniec mieszamy delikatnie z pianą z białek. Na ciasteczkowy spód wykładamy budyń, rozprowadzamy go na całe dno - może być ciężko ponieważ jest gęsty. Na budyń wylewamy masę serową, wyrównujemy i tortownicę wkładamy do większej brytfanny, do której nalewamy gorącą wodę do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy przez 80 minut w 180 stopniach.
Sernik z budyniem 2
Na dno tortownicy owinętej folią wykładamy spód ciasteczkowy
Sernik z budyniem 2
Ser ucieramy z cukrem i żółtkami na gładko
Sernik z budyniem 2
Na koniec do masy serowej dodajemy pianę z białek
Sernik z budyniem 2
Sernik pieczemy prze 80 minut w kąpieli wodnej