Sposób przygotowania:
Sernik z ciasteczkowymi koralikami
Dno tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru do pieczenia, przyciąć obręczą. Boki wyłożyć drugim kawałkiem (najlepiej przykleić do blachy odrobiną masła). W rondelku stopić masło z czekoladą, wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami owsianymi, masę przesypać do tortownicy i równą warstwą rozprowadzić na dnie, ugnieść, wstawić do lodówki. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na biało. Miksując dodawać stopniowo ser. Wymieszać z proszkiem budyniowym. Piekarnik rozgrzać do 170-175 stopni (155 z termo obiegiem). Kremówkę ubić na sztywno. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy serowej dodać najpierw ubitą śmietanę, a następnie pianę z białek, delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec dodać ciasteczka, delikatnie wymieszać i przełożyć masę do tortownicy. Od razu wstawić do piekarnika, piec około 50-60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, rozprowadzić na wystudzonym cieście, posypać cukrową posypką.
marietta
edytaha
Miło mi :)