Sposób przygotowania:
Sernik z czekoladą
Ciasto: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko i masło. Wszystkie składniki wyrobić mikserem najpierw na niskich, a potem na wysokich obrotach. Wstawić do lodówki na 20-30 min. ciasto rozwałkować wyłożyć dno natłuszczonej tortownicy. Piec ok 10 min w temperaturze 200-220^C Masa: Twaróg utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczana i żółtkami. Pianę z białek i śmietanę ubić i dodać do masy. równomiernie rozprowadzić na spodzie. piec ok 70-80 min w temperaturze ok 170^C po upieczeniu wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić ciasto na 15 min. po ostygnięciu polać wierzch ciasta polewą czekoladową.