Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sernik z domowym Baileys'em

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny sernik o aromacie kawowego likieru

Sernik z domowym Baileys'em Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z domowym Baileys'em

 

  • 750 g sera z wiaderka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 szklanki domowego Baileys’a (można użyć innego likieru kawowego)
  • 50g czekolady gorzkiej
  • SPÓD
  • 120g herbatników maślanych
  • 1 łyżka kakao
  • 50g masła
  • DO DEKORACJI
  • 4 kostki mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Sernik z domowym Baileys'em
Herbatniki zmielić w przystawce do blendera lub robocie kuchennym. Masło rozpuścić, wsypać do niego kakao i zmielone herbatniki. Wymieszać dokładnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruchy. Ugnieść, najlepiej palcami, aby utworzyły spód. Schłodzić w lodówce około 20 minut. Do miski wrzucić mielony ser, wlać kremówkę, wsypać cukier oraz proszek budyniowy. Do szklanki wybić 4 jajka, odmierzyć potrzebną ilość alkoholu. Wszystkie składniki zmiksować razem na jednolita masę. Gorzką czekoladę posiekać niezbyt drobno (aby się nie rozpuściła i była widoczna w przekroju ciasta). Wmieszać ją w masę serową. Wylać na spód. Piec w kąpieli wodnej około godziny w 170stopniach. Udekorować tartą czekoladą.
Sernik z domowym Baileys'em
Herbatniki zmielić w przystawce do blendera lub robocie kuchennym Masło rozpuścić wsypać do niego kakao i zmielone herbatniki Wymieszać dokładnie
Sernik z domowym Baileys'em
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wysypać okruchy Ugnieść najlepiej palcami aby utworzyły spód Schłodzić w lodówce około 20 minut
Sernik z domowym Baileys'em
Do miski wrzucić mielony ser wlać kremówkę wsypać cukier oraz proszek budyniowy Do szklanki wybić 4 jajka odmierzyć potrzebną ilość alkoholu Wszystkie składniki zmiksować razem na jednolita masę
Sernik z domowym Baileys'em
Gorzką czekoladę posiekać niezbyt drobno (aby się nie rozpuściła i była widoczna w przekroju ciasta) Wmieszać ją w masę serową Wylać na spód