migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sernik z figami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Chyba każdy z nas lubi sernik. Tym razem upiekłam taki prosty serniczek z figami. Serniczek wyszedł przepyszny, rozpływał się w ustach.

Sernik z figami

Składniki:

Sernik z figami

 

  • 1 kg sera dwukrotnie zmielonego
  • 5 jajek
  • 125 g margaryny
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 8 fig
  • 2 garście płatków migdałowych
  • do wyłożenia formy herbatniki kakaowe

Sposób przygotowania:

Sernik z figami
Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrami . Następnie cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony ser. Na końcu dodać budyń w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Tortownicę natłuścić i dno wyłożyć kakowymi herbatnikami. Przełożyć masę serową do formy. Na wierzchu ułożyć figi pokrojone w ćwiartki, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.