Sposób przygotowania:
Fantazja jabłkowo- figowa
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, ubijamy tak długo aż cały cukier będzie rozpuszczony. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Do ubitych jajek wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt zdejmujemy blaszki, usuwamy papier i kładziemy na blachę skórką do dołu. Skrapiamy ponczem.
Masa jabłkowo-figowa:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Figi myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do jabłek. Jabłka zalewamy 100 ml soku jabłkowego, sok z cytryny oraz dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy mieszając aby masa nie przywarła do garnka. W pozostałym soku jabłkowym rozrabiamy budynie. Gdy masa jabłkowa się zagotuje wlewamy budynie ciągle mieszając. Jeżeli jabłka miały zbyt mało soku można dodać soku jabłkowego lub wody. Ciepłą masę jabłkowo-figową wykładamy na biszkopt.
Śmietana:
Schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Ubitą śmietanę wykładamy na zimną masę jabłkowo-figową. Powierzchnię śmietany wyrównujemy, posypujemy dekoracyjnie posypką czekoladową.
SMACZNEGO!
Żółtka oddzielamy od białek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, ubijamy tak długo aż cały cukier będzie rozpuszczony. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Do ubitych jajek wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt zdejmujemy blaszki, usuwamy papier i kładziemy na blachę skórką do dołu. Skrapiamy ponczem.
Masa jabłkowo-figowa:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Figi myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do jabłek. Jabłka zalewamy 100 ml soku jabłkowego, sok z cytryny oraz dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy mieszając aby masa nie przywarła do garnka. W pozostałym soku jabłkowym rozrabiamy budynie. Gdy masa jabłkowa się zagotuje wlewamy budynie ciągle mieszając. Jeżeli jabłka miały zbyt mało soku można dodać soku jabłkowego lub wody. Ciepłą masę jabłkowo-figową wykładamy na biszkopt.
Śmietana:
Schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Ubitą śmietanę wykładamy na zimną masę jabłkowo-figową. Powierzchnię śmietany wyrównujemy, posypujemy dekoracyjnie posypką czekoladową.
SMACZNEGO!