dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sernik z frużeliną malinową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 170
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik na spodzie ciasteczkowym, oblany frużeliną malinową. Prosty w przygotowaniu deser dla całej rodziny.

Sernik z frużeliną malinową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z frużeliną malinową

Spód:

  • 1/2 kg kruchych ciasteczek
  • 1/2 kostki masła

Sernik:

  • 1 kg twarogu (wiaderko)
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cytryna
  • 2 budynie śmietankowe

Frużelina:

Sposób przygotowania:

Sernik z frużeliną malinową

Krok 1:

Sernik z frużeliną malinową
Masą z ciastek wylepiamy dno i boki formy.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciasteczka miksujemy. Do ciastek dodajemy masło i dokładnie zagniatamy. Masa powinna mieć konsystencje mokrego piasku.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową i oblepiamy dno i boki formy. Masę schładzamy.

Krok 2:

Sernik z frużeliną malinową
Masę serową wykładamy na spód z ciasteczek.

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg, otartą skórkę z cytryny, rozpuszczone masło i budynie. Mieszamy. Masę wykładamy do formy.

Wyrównujemy. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy.

Krok 3:

Sernik z frużeliną malinową
Frużelinę maslinową wykładamy na upieczony sernik.

Maliny przekładamy do rondla. Dodajemy cukier i podlewamy niewielką ilością wody. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, delikatnie mieszając.

Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Zawiesinę wlewamy do malin i zagotowujemy. Frużelinę wykładamy na ciasto.

Wierzch ciasta oblewamy polewą czekoladową.

Ciasto schładzamy.

Smacznego!