Sposób przygotowania:
Yule log o smaku cappuccino
Ciasto na roladę:
1. Schłodzone białka ubijam na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli
2. Nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukier
3. Teraz dodaję o jednym żółtku
4.. Przerywam miksowanie
5. Następnie dodaję mąkę zmieszana z kakao, proszkiem do pieczenia i przesianą
6. Wszystko delikatnie mieszam łopatką
7. Duża blaszkę wykładam papierem do pieczenia (łatwiej potem wyciągnąć ciasto) i smaruję olejem
8. Wylewam na blaszkę ciasto
9. Piekę w temperaturze 200 stopni około 8-10 minut (do suchego patyczka)
10. Jeszcze ciepły biszkopt wyciągam z blaszki, wkładam na folię aluminiową i zawijam
11. zostawiam do ostudzenia (można przechowywać w folii nawet 2 dni)
Krem:
1. Gotuję budynie z mąką, cukrami i kawą cappuccino na mleku, jak budyń
2. Miksuję miękkie masło
3. Dodaje po łyżce masę budyniową
4. Miksuje do uzyskania gładkiego kremu
Wiśnie zalewam rumem i pozostawiam przez chwile.
Wykonanie:
1. Rozwijam roladę i nasączam rumem pozostałym z moczenia wiśni
2. Wykładam wiśnie na roladę
3. Wykładam połowę kremu na biszkopt i ściśle go zawijam
4. Odcinam ukośnie 1/4 rolady i formuję polano
5. Całość pokrywam pozostałym kremem, rzeźbię korę, posypuję kakao i ozdabiam.
Rumowo wiśniowe cappuccino! Nie oprzesz się!!!
1. Schłodzone białka ubijam na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli
2. Nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukier
3. Teraz dodaję o jednym żółtku
4.. Przerywam miksowanie
5. Następnie dodaję mąkę zmieszana z kakao, proszkiem do pieczenia i przesianą
6. Wszystko delikatnie mieszam łopatką
7. Duża blaszkę wykładam papierem do pieczenia (łatwiej potem wyciągnąć ciasto) i smaruję olejem
8. Wylewam na blaszkę ciasto
9. Piekę w temperaturze 200 stopni około 8-10 minut (do suchego patyczka)
10. Jeszcze ciepły biszkopt wyciągam z blaszki, wkładam na folię aluminiową i zawijam
11. zostawiam do ostudzenia (można przechowywać w folii nawet 2 dni)
Krem:
1. Gotuję budynie z mąką, cukrami i kawą cappuccino na mleku, jak budyń
2. Miksuję miękkie masło
3. Dodaje po łyżce masę budyniową
4. Miksuje do uzyskania gładkiego kremu
Wiśnie zalewam rumem i pozostawiam przez chwile.
Wykonanie:
1. Rozwijam roladę i nasączam rumem pozostałym z moczenia wiśni
2. Wykładam wiśnie na roladę
3. Wykładam połowę kremu na biszkopt i ściśle go zawijam
4. Odcinam ukośnie 1/4 rolady i formuję polano
5. Całość pokrywam pozostałym kremem, rzeźbię korę, posypuję kakao i ozdabiam.
Rumowo wiśniowe cappuccino! Nie oprzesz się!!!