Sposób przygotowania:
Lekki sernik z agrestem i frużelinąPrzygotowujemy kruche ciasto na spód
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder/ksylitol, jajka, masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie i formujemy w kulkę, którą owijamy folią spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażarki.
Dno tortownicy smarujemy masłem. Kruche ciasto ścieramy na tarce tak, aby równomiernie pokryło dno tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 17 minut.
Przygotowujemy masę serową
Żelatynę zalewamy mlekiem, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (mleko nie może się zagotować). Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Agrest myjemy.
Śmietanę ubijamy, odstawiamy na bok.
Serki homogenizowane miksujemy z cukrem/ksylitolem, następnie dodajemy śmietankę i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy mleko z rozpuszczoną żelatyną, mieszamy. Na koniec do masy serowej wrzucamy agrest.
ETAP 3:
Masę serową wylewamy na przestudzony kruchy spód, zamykamy rant tortownicy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa serowa stężała.
Przygotowujemy frużelinę z porzeczek i wiśni
Porzeczki i wiśnie myjemy, wiśnie drylujemy.
Żelatynę zalewamy małą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia.
Owoce umieszczamy w garnku, posypujemy cukrem lub ksylitolem, podgrzewamy, aż ksylitol się rozpuści.
Mąkę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do owoców. Garnek zestawiamy z palnika. Od razu dodajemy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści.
Rozsmarowujemy frużelinę
Ostudzoną frużelinę rozsmarowujemy na wierzchu sernika.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
SylaUla