Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Lekki sernik z agrestem i frużeliną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruchy spód z pełnoziarnistej mąki, lekka serowa masa, kuleczki agrestu, frużelina owocowa - to wszystko składa się na pyszny i delikatny serniczek idealny na letnie dni.

Lekki sernik z agrestem i frużeliną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lekki sernik z agrestem i frużeliną

Na kruchy spód:

  • 300 g mąki z pełnego przemiału
  • 200 g masła 83% tłuszczu + masło do natłuszczenia tortownicy
  • 100 g cukru pudru lub ksylitolu
  • 2 jajka

Na masę serową:

  • 1 kg serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier lub ksylitol - według preferencji
  • 25 dag agrestu

Na frużelinę:

Sposób przygotowania:

Lekki sernik z agrestem i frużeliną

Przygotowujemy kruche ciasto na spód

Lekki sernik z agrestem i frużeliną
Kruche ciasto ścieramy na tarce na dno tortownicy

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder/ksylitol, jajka, masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie i formujemy w kulkę, którą owijamy folią spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażarki.

Dno tortownicy smarujemy masłem. Kruche ciasto ścieramy na tarce tak, aby równomiernie pokryło dno tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 17 minut.

Przygotowujemy masę serową

Lekki sernik z agrestem i frużeliną
Masa serowa z serków homogenizowanych z dodatkiem agrestu

Żelatynę zalewamy mlekiem, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (mleko nie może się zagotować). Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Agrest myjemy.

Śmietanę ubijamy, odstawiamy na bok.

Serki homogenizowane miksujemy z cukrem/ksylitolem, następnie dodajemy śmietankę i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy mleko z rozpuszczoną żelatyną, mieszamy. Na koniec do masy serowej wrzucamy agrest.

ETAP 3:

Lekki sernik z agrestem i frużeliną
Masę serową wylewamy na przestudzony kruchy spód

Masę serową wylewamy na przestudzony kruchy spód, zamykamy rant tortownicy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa serowa stężała.

Przygotowujemy frużelinę z porzeczek i wiśni

Lekki sernik z agrestem i frużeliną
Przygotowujemy frużelinę z czerwonej porzeczki i wiśni

Porzeczki i wiśnie myjemy, wiśnie drylujemy.

Żelatynę zalewamy małą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia.

Owoce umieszczamy w garnku, posypujemy cukrem lub ksylitolem, podgrzewamy, aż ksylitol się rozpuści.

Mąkę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do owoców. Garnek zestawiamy z palnika. Od razu dodajemy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści.

Rozsmarowujemy frużelinę

Lekki sernik z agrestem i frużeliną
Frużelinę rozsmarowujemy na masie serowej

Ostudzoną frużelinę rozsmarowujemy na wierzchu sernika.

Ciasto wstawiamy do lodówki.