zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Sernik z grysikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny sernik z nutką rumu

Sernik z grysikiem

Składniki:

Sernik z grysikiem

 

  • 80 dkg twarogu
  • 25 dkg masła
  • 20 dkg cukru
  • 4 jajka
  • 5 dkg grysiku
  • 1 opakowanie budyniu wanieliowego
  • olejek rumowy
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dkg rodzynek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania:

Sernik z grysikiem
Twaróg zmielić na mszynce. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, olejkiem i skórką na gładką masę. Grysik wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodać do masy z masłem. Staranne wymieszać. Ciągle ucierając stopniowo dodawać twaróg. Na końcu dodać rodzynki. Z białek i soli ubić sztywną pianę. Połączyć pianę z masą serową. Wszystko przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Piec około 1 godzyny w temp 170 stopni. Po przestudzeniu można polać polewą lub lukrem i udekorować.