Sposób przygotowania:
Sernik z herbatnikami i galaretką
Galaretkę truskawkową przyrządzić zgodnie z poleceniami na opakowaniu. Do pół litra śmietany wbić pięć całych jajek i całość dobrze zmiksować. Mleko zagotować na niedużym ogniu, a w następnej kolejności dodać do niego zmiksowaną śmietanę z jajkami. Całość zagotować razem na małym ogniu. Powstałą masę dać do przestygnięcia, a następnie odcedzić ser, który powstał z masy. Jedną margarynę bardzo dokładnie ubić z trzema łyżkami cukru, a po chwili dodać do tego powstały ser oraz kilka krople zapachu pomarańczowego. Całość dobrze, ale delikatnie wymieszać ze sobą. Na formę nałożyć papier do pieczenia, a na nią poukładać herbatniki jeden obok drugiego. Na warstwę z herbatników wlać połowę masy serowej, później znowu poukładać herbatniki i wlać resztę masy serowej. Na koniec placek zalać galaretką. Placek odłożyć do zimnego miejsca, żeby całkowicie stężały galaretki.