Sposób przygotowania:
Sernik z jabłkamiCiasto kakaowe
Do garnka o grubym dnie wkładamy margarynę, kakao, cukier.Wlewamy wodę i razem wszystko zagotowujemy. Studzimy od czasu do czasu mieszając.
Ciasto kakaowe
Do wystudzonej masy dodajemy jajka ,mąkę z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy . Masę dzielimy na dwie części .
Połowę masy przelewamy do blaszki 24 x 32 cm.
Drugą odstawiamy na bok , przyda się w późniejszym etapie przygotowania ciasta.
Na wylane do blaszki ciasto układamy plastry jabłek.
Przygotowujemy masę serową :
Białka ubijamy na sztywno .
Przygotowujemy masę serową :
Miękka margarynę ucieramy z cukrem.
Dodajemy kolejno żółtka, a następnie ser.
masa serowa
Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy całość delikatnie z białkami.
Na warstwę jabłek na ciemnym cieście przelewamy masę serową, którą przykrywamy drugą warstwą jabłek.
Wykończenie ciasta.
Resztą ciemnego ciasta polewamy masę serową.
Wstawiamy do piekarnika. Nie musi być nagrzany.
Nastawiamy temp na 200 stopni i pieczemy 70 minut.
Po upieczeniu zostawiamy sernik jeszcze na 20 minut przy uchylonych drzwiczkach.