Sposób przygotowania:
Sernik z jagodami lub borówkami
Ciasto kruche: Mąkę i cukier przesiewamy.Masło siekamy drobno razem z mąką i cukrem a następnie dodajemy śmietanę,żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki na 1-2 godz. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki,dzielimy na 2 części,jedną z nich rozwałkowujemy i wykładamy nim dokładnie blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy w 200°C przez 15 min. Pozostałe ciasto odkładamy do lodówki i przygotowujemy masę serową- Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej ( z wyjątkiem jagód) umieszczamy w w misce i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Przygotowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto kruche,posypujemy jagodami lub borówkami. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w równe paski,układamy je na wzór kratki na cieście. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 170°C przez około 45 min ( aż ciasto lekko się zarumieni) Upieczone ciasto odstawić do schłodzenia ( najlepiej na całą noc) Zimne ciasto popruszyć cukrem pudrem. Smacznego!
marietta