Sposób przygotowania:
Sernik z jagodami
Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy dwa żółtka cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto ręką. Kiedy zacznie ładnie odchodzić od ręki formujemy kule, zawijamy ciasto w folię i wkładamy na minimum 40 minut do zamrażalnika. W czasie kiedy ciasto się schładza przygotowujemy masę serową. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na kogel-mogel. Do kogla-mogla dodajemy stopniowo ser. Kiedy ser połączy się z masą jajeczną dodajemy syrop z czarnego bzu (możemy go pominąć wtedy zamiast niego dodajemy np., aromat waniliowy ) i mąkę ziemniaczaną. Łączymy starannie wszystkie składniki. W osobnej misce ubijamy z odrobiną soli białka na sztywną pianę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie łączymy masę serową z ubitą pianą z białek. Na podpieczony spód wylewamy połowę masy serowej, na to wykładamy jagody i zalewamy je resztą masy serowej. Sernik pieczemy jeszcze 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.