Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Sernik z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idziemy na jagody! nadeszła już odpowiednia chwila aby z lasu przynieść przepyszne fioletowe owoce które idealnie współgrają z serem. Sernik z jagodami to czysta poezja smaku

Sernik z jagodami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z jagodami

 

  • Ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • ¾ kostki masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

 

  • Masa Serowa
  • 1 kg mielonego 3-krotnie białego sera ( ja akurat użyłam takiego w wiaderku)
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki syropu z czarnego bzu
  • ¾ szklanki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z jagodami
Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy dwa żółtka cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto ręką. Kiedy zacznie ładnie odchodzić od ręki formujemy kule, zawijamy ciasto w folię i wkładamy na minimum 40 minut do zamrażalnika. W czasie kiedy ciasto się schładza przygotowujemy masę serową. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na kogel-mogel. Do kogla-mogla dodajemy stopniowo ser. Kiedy ser połączy się z masą jajeczną dodajemy syrop z czarnego bzu (możemy go pominąć wtedy zamiast niego dodajemy np., aromat waniliowy ) i mąkę ziemniaczaną. Łączymy starannie wszystkie składniki. W osobnej misce ubijamy z odrobiną soli białka na sztywną pianę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie łączymy masę serową z ubitą pianą z białek. Na podpieczony spód wylewamy połowę masy serowej, na to wykładamy jagody i zalewamy je resztą masy serowej. Sernik pieczemy jeszcze 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Sernik z jagodami
Etap 1 Upieczony sernik z jagodami i nutą czarnego bzu